physical-therapist-assisting-young-caucasian-woman-with-exercise

Specialisatie

Kinderfysiotherapie MTC Delft

Hoe werkt kinderfysiotherapie bij het MTC Delft?

Kinderfysiotherapie MTC Delft en MTC Ypenburg hebben een behandelruimte ingericht voor kinderen, waar de kinderfysiotherapeut observeert, onderzoekt en behandelt. Mooie kleuren en een kindvriendelijke omgeving zorgen ervoor dat ook de jongere patiënten zich op hun gemak voelen.
De behandeling gebeurt wanneer nodig in nauw overleg met andere specialisten van wie de patiënt zorg krijgt. Ook geeft de therapeut voorlichting en advies aan kind, ouders en leerkrachten.
Omdat een kinderlichaam in ontwikkeling speciale zorg nodig heeft, zijn er bij het MTC Delft drie kinderfysiotherapeuten in dienst. Zij behandelen/ begeleiden de kinderen van 0 tot 18 jaar die aandoeningen/ problemen hebben in het houdings- en bewegingsapparaat. Daarnaast is er ook een kindermanueeltherapeut aanwezig die in samenwerking met de kinderfysiotherapeut kinderen behandeld.

Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?

Kinderen kunnen om verschillende redenen baat hebben bij kinderfysiotherapie.
Onderstaand vindt u een aantal voorbeelden van klachten waarbij kinderfysiotherapie ingezet kan worden.

Plagiocephaliemetrie (PCM)

Sinds het advies aan ouders om hun kind op de rug te laten slapen, is het aantal gevallen van wiegendood aanzienlijk gedaald. Een onvoorzien gevolg was echter dat het aantal zuigelingen met plagiocephalie (afplatting van de schedel) enorm steeg. Deze plagiocephalie komt vooral door langdurig liggen op de rug, een voorkeurshouding en het te weinig op de buik laten spelen van het kind.

Onze kinderfysiotherapeuten hebben de cursus ‘Plagiocephaliemetrie’ met succes afgerond. Hierdoor zijn zij in staat om de vorm van de schedel te kunnen vastleggen en hiermee de mate van scheefheid te bepalen.

Aan de hand van deze waarden kan de kinderfysiotherapeut advies geven over houding en omgang van de ouders met hun kind. Dit advies is gericht op het voorkomen/verminderen van de afplatting van de schedel.

Na verloop van tijd wordt de meting herhaald en wordt er gekeken of de mate van scheefheid is afgenomen. Daarnaast zal de kinderfysiotherapeut uw baby stimuleren in de ontwikkeling van de niet-voorkeurskant. Dit omdat de voorkeurshouding er toe kan leiden, dat uw baby zijn armen en benen niet even veel beweegt, dat hij niet goed recht kan liggen en dat hij zijn hoofd niet goed in het midden kan houden. Het eenzijdig bewegen van een baby kan belemmeringen vormen voor zijn ontwikkeling. Zij geeft instructies voor het oefenen met uw baby en het handelen in de dagelijkse verzorging.

Afspraak maken?

Of bel direct 015 262 81 60!

Wij staan voor u klaar!

Eva de Haan-Nicolaas

Kinderfysiotherapeut

Bekijken

Mariska Kohler

Kinderfysiotherapeut

Bekijken

Natasja Rensen

Kinderfysiotherapeut

Bekijken

Sjors Scheermeijer

Fysiotherapeut / Sport-, Kinderfysiotherapeut i.o.

Bekijken